Romanii au creat prima aplicatie de facut cruce pe telefonul mobil


Vesti bune pentru toti credinciosii tehnologizati care vor sa respecte canoanele bisericesti insa, in acelasi timp, deseori sunt prea ocupati, sau ar dori sa o faca intr-un mod modern, care sa nu atraga atentia in public. O firma de software din Bucuresti a lansat astazi pe piata prima aplicatie pentru facut semnul crucii pe telefonul mobil.

Adresata in special telefoanelor cu touch-screen si cu sistem de operare Android, Symbian sau IOS (Motorola, Htc, Samsung, Nokia, iPhone) aplicatia “Bogdaproste” permite utilizatorilor sai sa faca semnul crucii intr-un mod discret si modern, de fiecare data cand trec pe langa o biserica, direct pe ecranul telefonului mobil.

Conectata la GPS-ul telefonului, aplicatia sesizeaza momentul in care credinciosul se apropie la mai putin de 50 de metri de un lacas de cult, avertizandu-l pe acesta prin semnale auditive si luminoase sa scoata telefonul din buzunar si sa faca semnul crucii in mod corect, unind cele patru puncte de pe ecran in sensul indicat. In plus, daca utilizatorul face semnul crucii in fata aceleiasi biserici de mai multe ori in aceeasi saptamana, el primeste automat titlul de “Enorias fruntas” si poate debloca mai multe trofee, wallpaper-uri si ringtone-uri bisericesti.

“Ideea mi-a venit intr-o zi in timp ce mergeam pe strada”, spune Cristian Ionescu, creatorul aplicatiei. “Sunt crestin-ortodox practicant si fan iPhone si de multe ori in drumul spre serviciu sau spre casa treceam pe langa biserici fara sa-mi dau seama si fara sa-mi fac semnul crucii asa cum ar trebui. Lucrul asta ma tulbura teribil. Folosind “Bogdaproste” sunt sigur ca nu am sa mai ratez nicio biserica de acum inainte. In plus, toti prietenii mei de pe Facebook, Hi5 si Twitter vad cand fac semnul crucii pentru ca aplicatia se leaga automat la retelele sociale. Doar saptamana asta, de exemplu, am facut semnul crucii pe mobil in fata a 14 biserici si am acumulat 3200 de puncte. Daca trec de 5000 de puncte castig trofeul Sf. Petru!”.

Disponibila gratuit, atat in varianta pentru iPhone cat si in cele pentru Android si Symbian, aplicatia “Bogdaproste” a fost pana la aceasta ora descarcata deja de peste 5.000 de utilizatori. Creatorul sau nu vrea sa se opreasca aici. “La urmatorul update vreau sa introduc un modul special dedicat pelerinajelor la Sfintele Moaste”.

Contactat telefonic de reporterii nostri, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane nu a dorit sa faca niciun comentariu oficial pe aceasta tema.

Mai nouă Mai veche

Formular de contact