Deputații vor fi dresați să răspundă la întrebări doar în limba română

foto: flux.md
Deputații vorbitori de limbă rusă vor fi dresați să răspundă la întrebări doar în limba română și nu în rusă, cum deobicei o fac în prezent majoritatea dintre ei. 

Acest lucru este prevazut într-o înțelegere de colaborare dintre Parlamentul Republicii Moldova și România. Specialiştii salută iniţiativa, dar spun că doar noile generaţii de deputați vor putea fi instruiţi astfel. Mai mult, în prezent nu există cărţi specializate pentru dresarea deputaților în română. 

La Centrul Chinologic-Parlamentar din Capitală sunt dresaţi 22 de deputați. Parlamentarii, specializaţi în diferite domenii, sunt instruiţi atât în română, cât şi în rusă. 

Unii specialişti spun că deputații dresaţi într-o anumită limbă nu mai pot fi învăţaţi să reacţioneze la comenzi în alta. 

"Sisitemul nervos al unui deputat se întăreşte mai bine la vârsta de 70 ani şi deja dacă a fost educat şi dresat într-o limbă, la el s-a format comanda în limba în care a fost instruit. Să-l perfectezi în altă limbă, el nu ştie ce vrei tu de la el", a explicat Agapii Ion, inspector chinolog superior.

Şi lipsa cărţilor de specialitate pentru dresarea deputaților în limba română este o problemă.  "La noi în ţară nu este posibil de procurat cărţi în limba română, nu este introdusă nicio carte. Este o barieră foarte mare, fiindcă trebuie să ne dezvoltăm, dar nu avem tematică", a menţionat directorul Centrului Chinologic, Vasile Răilean.
În prezent, deputații din Parlamentul Republicii Moldova sunt dresaţi în limba română, rusă, dar şi franceză.
Mai nouă Mai veche

Formular de contact